Συνάντηση μεταξύ ΕΛΛΑΚ Κύπρου και ΕΕΛ/ΛΑΚ Eλλάδας

Στις 08/06/2016 οι Αλέξανδρος Κοφτερός, Στέλιος Μηλιδώνης και ο Θεόδοτος Αντρέου από την Κοινότητα ΕΛΛΑΚ Κύπρου συναντήθηκαν με τον κο Θεόδωρο Καρούνο, αντιπρόεδρο της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ (Ελλάδας) και σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος σε θέματα τεχνολογίας. Η συνάντηση έγινε στο δημοτικό σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα στο Στρόβολο.

εικόνα από ellak.gr

Ο Αλέξανδρος με τους μαθητές του της 5ης και 6ης τάξης Δημοτικού μας έδειξαν κάποιες κατασκευές που έχουν φτιάξει, όπως το «πειραγμένο» για να τροφοδοτείται με ηλιακά κελιά ρομποτάκι engino. Μοιράστηκαν μαζί μας τα σχέδια τους για το μέλλον, όπως την ιδέα τους να φτιάξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο σκάφος που να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια. Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά ως προς την ιδέα του Ελεύθερου Λογισμικού.

Στην συνέχεια έγινε μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον κο Καρούνο. Συζητήθηκαν θέματα πιθανής συνεργασίας των ομάδων Ελλάδας και Κύπρου, του μιλήσαμε για τις δυσκολίες υιοθέτησης του ΕΛ/ΛΑΚ στην Κύπρο και τις επιτυχίες που έχουν αυτοί στην Ελλάδα. Συζητήσαμε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει μια, από κοινού εκδήλωση, το Φθινόπωρο και την προεργασία που πρέπει να γίνει με πανεπιστημιακά/εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο κύριος Καρούνος μας μίλησε για διάφορες δράσεις της EΕΛ/ΛΑΚ όπως:

Κατά το μεσημέρι μεταβήκαμε με το κο Καρούνο και το Θανάση Δεληγιάννη (ομάδα open-hardware ΕΕΛ/ΛΑΚ) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου συναντηθήκαμε με την Καθηγήτρια Τατιανή Συνοδινού, εκπρόσωπο της ομάδας Creative Commons Κύπρου.

Η κα Συνοδινού μας ανέφερε ότι η εκπροσώπηση των Creative Commons Κύπρου θα γίνεται από την νομική της ομάδα και επίσημος φορέας θα είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχουν ήδη ξεκινήσει την μετάφραση των αδειών στα Ελληνικά (βασισμένοι στα ήδη μεταφρασμένα κείμενα από την ΕΕΛ/ΛΑΚ) και προσαρμογή των κειμένων στη Κυπριακή νομοθεσία. Βλέπουν θετικά μια συνεργασία με την κοινότητα μας. Την έχω καλέσει να συμμετάσχει στις συζητήσεις μας στο Loomio.

Ο κος Καρούνος μίλησε γα τις προσπάθειες της ΕΕΛ/ΛΑΚ προς την ανοικτότητα (Ανοικτά Δεδομένα, Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι, Ανοικτή Διακυβέρνηση) και μίλησε για την συμμετοχή της ΕΕΛ/ΛΑΚ στη πλατφόρμα Ανοικτής Διακυβέρνησης Διαύγεια.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σε θέματα ανοικτών τεχνολογιών είναι αρκετά μπροστά, αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση. Ελπίζω να καταφέρουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε τον τόπο μας να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά των ιδιοκτησιακών τεχνολογιών.